加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: [29/5交]有冇人幫我諗下裡面呢篇題目點作<急 急>thx
載入中 ...
mi2803
初生嬰兒

會員編號 252572
精華 0
積分 336
帖子 12
威望 0 點
I-See幣 11020 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2006-12-25
註冊天數 6345
來自 hong kong
狀態 離線
  只顯示 mi2803 的帖子
[29/5交]有冇人幫我諗下裡面呢篇題目點作<急 急>thx

一把熟悉的聲音 、 回頭一看 ! 一個瘦削而似曾相識的少女向我揮手 ! 『你不記得我嗎 ? 我是亞Ann呀!』 『哦!我記得啦 !』我回應 : 『近來好嗎 ? 她一臉慚愧的樣子。』『好鬼好馬咩,我又食番啦!真失敗。』記得三年前我和亞Ann一齊離開婦女中心,她比我年幼三歲,樣子甜美,身體健康,對離開中心後的生活充滿憧憬,當時我覺得她心理上對操守很不經意,所以見了兩三次後,便沒有再聯絡了,不經不覺三年後的她已經……『點解?』我關心地問,她垂底頭說:『一日都是自己貪玩,和家人的關係又不是那麼好,覺得他們沒有很大的支持,所以就成日和班朋友唱K、落D、很少回家,慢慢見到他們索K,自己覺得又唔係白粉,應該沒有什麼大不了,而且又禁不住朋友間的你一句我一句 : 『索K怕乜,話唔食就唔食啦!唔會上癮的 !點知索了一次之後…..就有第二次、第三次….重越索越多,慢慢K仔引發我對白粉的回憶,就咁我就打番針半年了,聽講妳現在幫中心做義工是嗎?』
其實我都唔經唔覺做了年幾囉,當初離開中心後,生活都幾悶同徬徨,自己又唔想過以前唔開心的生活,所以都盡量約束自己,例如少去一些K場,Disco的地方,盡量唔見番以前的朋友,保持和中心的姑娘聯絡,所以有機會加入中心的義工隊及婦女小組,認識一些操守的兄弟姊妹,在互相關心和影響下,心態堅定和清晰了不少,就算有情緒時,中心的姑娘又會給我們開解和輔導,所以現在生活雖然平淡,但總算開心 ! 『我現在好想妳過這樣平淡的生活,唉!』亞Ann說了之後,我鼓勵了她幾句之後並給了她美少酮中心和戒毒中心資料,留下聯絡電話便分手了。其實操守除了靠自己努力外,都要靠很多方面配合和適當的幫助,希望亞Ann吸收今次失敗的經驗,將來會做得更好。

急.要1個禮拜後交.....thx u all

kongci
I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
Akaisha_Oki
吹水老手

榮譽勳章
 勳章名稱:I-See一年章
勳章介紹:註冊天數滿365天    勳章名稱:I-See兩年章
勳章介紹:註冊天數滿730天    勳章名稱:I-See三年章
勳章介紹:註冊天數滿1095天    勳章名稱:I-See四年章
勳章介紹:註冊天數滿1460天    勳章名稱:I-See五年章
勳章介紹:註冊天數滿1825天  

會員編號 11551
精華 3
積分 10306
帖子 6767
威望 0 點
I-See幣 2055 錢
GAME幣 270 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 100
註冊 2005-6-16
註冊天數 6902
狀態 離線
  只顯示 Akaisha_Oki 的帖子
其實呢篇好似已經完成左=.=
你仲想作d咩?

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
嬰兒上路

會員編號 287412
精華 0
積分 467
帖子 81
威望 0 點
I-See幣 11086 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2007-3-11
註冊天數 6269
來自 HK
狀態 離線
  只顯示 553 的帖子
你係咪想將E篇文變做書面語???

頂部
mi2803
初生嬰兒

會員編號 252572
精華 0
積分 336
帖子 12
威望 0 點
I-See幣 11020 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2006-12-25
註冊天數 6345
來自 hong kong
狀態 離線
  只顯示 mi2803 的帖子
我係想要個主題...題材...標題

kongci
頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...