加入我的最愛  |   設定為首頁  |   圖片上載  論壇音樂模式    非音樂模式   

I-See 論壇

I-See 論壇 註冊 登錄 會員 勳章中心 MSN宣傳系統 虛擬形象 音樂盒中心 隨機圖片中心 Flash 遊戲 會員相冊 新手手冊 娛樂設施 幫助 簡體中文 界面風格

發新回覆
發新主題 發新投票
標題: -轉-咩星座上司會畀黑鑊你揹?
載入中 ...
anTi-Y偉少=P
吹水中手
``×癲♂wA!*||

會員編號 329924
精華 0
積分 12960
帖子 4114
威望 0 點
I-See幣 10231 錢
GAME幣 245 個
MSN宣傳 0 次
性別  男
配偶 未婚
閱讀權限 100
註冊 2007-6-6
註冊天數 6238
狀態 離線
  只顯示 anTi-Y偉少=P 的帖子
-轉-咩星座上司會畀黑鑊你揹?

白羊上司
白羊座上司出晒名要話晒事,人又專制,脾氣又唔多好,又唔鍾意聽意見,永遠有佢講冇你講,跟佢做事同yes-man冇乜分別,不過跟得白羊座,佢一定睇住你,而且就算真係發生黑鑊事件,無論你有冇錯都好,佢都會本住做上司而照住你呢個下屬,算係個好上司!
頂鑊指數:揹揹揹(滿分3個揹)
金牛上司
要睇隻鑊邊個揹就要睇下鑊氣有幾大有幾黑啦!金牛座上司本身係個超級實事求事的人,佢本身對工作冇乜野心,不過又睇得份工好重要(因為要出糧要錢要生活嘛!),所以萬一撞著隻鑊佢覺得太黑太大佢揹唔起呢…唔好意思麻煩你揹揹佢,否則一般情況下佢都會幫你揹!
頂鑊指數:揹揹(滿分3個揹)
雙子上司
咪睇雙子上司平日同你有講有笑,睇落好似乜都冇乜所謂咁,一旦有鑊氣你以為同佢講下佢就幫你,你咁諗就太過低估佢的神經質啦!其實雙子人係個最受唔到壓力的星座,一大隻黑鑊兜口兜面飛過來,佢會第一個獨善其身,無論係佢攪成咁定係其他人做成,佢都會逃得遠遠!
頂鑊指數: (滿分3個揹)
巨蟹上司
原則上巨蟹上司係好多打工仔最想遇到的老細,對下屬細心體貼、又願意照顧人、唔識又會好好心機咁教你,真係好上司的典範,不過咪開心得太早,萬一發生黑鑊事件,如果係佢錯,佢會揹!不過如果係你撞板,呢位溫柔老好人會啟動自保功能,睬你都傻,自己揹返唔好預佢!
頂鑊指數:揹(滿分3個揹)
獅子上司
要數最會幫下屬揹鑊的上司,就一定非獅子上司莫屬!事關獅子上司真係好講族群性,只要你係佢認定的族人,無論隻鑊有幾勁,就算勁到話要佢因此而為你引咎辭職佢都在所不惜!不過話分兩頭,呢個優惠只屬佢族獨享,如果佢一早睇你唔順眼,佢又會借機入你位趕你走!
處女上司
跟得處女上司都知道佢要求嚴謹,仲去到有少少吹毛求疪果隻,樣樣跟到足,好彩亦因為咁,或多或少響出錯之後佢都會認為自己係有責任,不過咪開心住,處女上司自信心好強,佢會認定出錯的主要原因一定係你,就算事實係唔關你事係佢錯晒,佢都會認定隻鑊係佢幫你揹!
天秤上司
你咪睇呢位上司平日斯斯文文冇乜攻擊力咁,就以為可以將隻鑊卸畀佢,其實天秤上司響「公正」度非常咁執著的人,如果真係佢錯要佢揹冇所謂,但係一旦畀佢發現問題出響你身上,佢一定會搵足證據証明係你的問題,所以出事時係你錯就揹,係佢錯亦都唔駛驚!
天蠍上司
數咁多個上司,天蠍上司的處理態度係最難捉摸,雖然話大原則上去到d必死位佢就梗係會犧牲你,不過天蠍人本身係個絕對的機會主義者,發生事變時代表中間亦可能係有危有機,唔排除佢會因此而撈到油水,所以係好難估到佢會點做,唯一可以做的肯定係坦白從寬,抗拒就從嚴!
頂鑊指數:……(真係計唔到)
人馬上司
講到人馬上司佢同天秤上司都會有dd相似,就係「公道」!只要問題係出自佢本身呢,無論隻鑊有幾大,佢自己都會一力承擔,不過呢,你又要有心理準備喎,只要問題係出響你身上,就算你想佢講多幾句好說話又或者想逃避責任,佢都唔會放過你!仲會拎住隻鑊追住要你揹!
山羊上司
雖然話山羊人係好有責任感,不過對唔住,講到工作多多少少佢都唔想有污點,所以麻煩你捱下義氣頂,況且你咪睇佢平日木口木面,一講到事業佢不知幾精靈,隨時可能你揹完一隻又一隻你自己都唔知道!不過好彩係佢仲有dd人性,佢見你揹住隻鑊都會出口幫下你等大老細唔好炒你!
頂鑊指數: (滿分3個揹)
水瓶上司
水瓶上司非常有承擔,發生黑鑊事件無論係佢錯定你錯,佢都會本住自己係阿大而一力承擔,而且仲會好積極咁去補究問題!不過!咪開心得太早,因為同你揹鑊之餘佢亦都會記住你犯的過錯,佢唔會再將d重要而且有表現的工作交畀你做,某程度係屬於另類放逐!
雙魚上司
如果事情發生響呢位上司身上可能性有兩個:一係如果你扮晒可憐同佢認晒錯,激發佢的憐憫之心,無論隻鑊幾大都好佢都會為你揹;一係就以退為進索性平心靜氣話係佢錯,講多兩次佢就真係會以為係自己錯!不過講到底雙魚上司都唔係咁識玩辦公室政治,除非佢同老細好friend啦!

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
蘋兒angela
吹水學徒

會員編號 239237
精華 0
積分 3484
帖子 2000
威望 0 點
I-See幣 14805 錢
GAME幣 300 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2006-12-1
註冊天數 6425
來自 hong kong
狀態 離線
  只顯示 蘋兒angela 的帖子
天秤上司
你咪睇呢位上司平日斯斯文文冇乜攻擊力咁,就以為可以將隻鑊卸畀佢,其實天秤上司響「公正」度非常咁執著的人,如果真係佢錯要佢揹冇所謂,但係一旦畀佢發現問題出響你身上,佢一定會搵足證據証明係你的問題,所以出事時係你錯就揹,係佢錯亦都唔駛驚!

哈哈....我真係一個好好既人la~^^

thx joyce^0^

I-See Forum @ All rights reserved.
頂部
kaRh0Ney
吹水新手
Banao蕉蕉蕉蕉蕉

會員編號 198514
精華 0
積分 5138
帖子 3426
威望 0 點
I-See幣 24014 錢
GAME幣 150 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 90
註冊 2006-8-8
註冊天數 6540
狀態 離線
  只顯示 kaRh0Ney 的帖子
白羊上司
白羊座上司出晒名要話晒事,人又專制,脾氣又唔多好,又唔鍾意聽意見,永遠有佢講冇你講,跟佢做事同yes-man冇乜分別,不過跟得白羊座,佢一定睇住你,而且就算真係發生黑鑊事件,無論你有冇錯都好,佢都會本住做上司而照住你呢個下屬,算係個好上司!

-口-"
原來我係唔岩做上司gE....

頂部
小願
嬰兒上路

會員編號 211787
精華 0
積分 424
帖子 63
威望 0 點
I-See幣 11022 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 40
註冊 2006-9-16
註冊天數 6501
來自 HK
狀態 離線
  只顯示 小願 的帖子
人馬上司
講到人馬上司佢同天秤上司都會有dd相似,就係「公道」!只要問題係出自佢本身呢,無論隻鑊有幾大,佢自己都會一力承擔,不過呢,你又要有心理準備喎,只要問題係出響你身上,就算你想佢講多幾句好說話又或者想逃避責任,佢都唔會放過你!仲會拎住隻鑊追住要你揹!

講得好...同意
唔係我錯...做咩要幫你揹啦!?

頂部
kwanhtk
吹水學徒

會員編號 319317
精華 0
積分 2520
帖子 1397
威望 0 點
I-See幣 15199 錢
GAME幣 100 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 60
註冊 2007-5-15
註冊天數 6260
來自 hong kong
狀態 離線
  只顯示 kwanhtk 的帖子
金牛上司
要睇隻鑊邊個揹就要睇下鑊氣有幾大有幾黑啦!金牛座上司本身係個超級實事求事的人,佢本身對工作冇乜野心,不過又睇得份工好重要(因為要出糧要錢要生活嘛!),所以萬一撞著隻鑊佢覺得太黑太大佢揹唔起呢…唔好意思麻煩你揹揹佢,否則一般情況下佢都會幫你揹!

即係點. . -3-""

本帖最近評分記錄
Cexi!_icey   2007-7-8 09:06 AM  代幣  -10   9. 回 覆 除 了 得 到 的 結 果 之 外 一 .
頂部
╭☆檸檬
吹水新手
` 鬼王- 粉絲:)))

會員編號 165080
精華 0
積分 5590
帖子 2661
威望 0 點
I-See幣 22616 錢
GAME幣 17592 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 90
註冊 2006-5-17
註冊天數 6623
來自 某 地 方 – *
狀態 離線
  只顯示 ╭☆檸檬 的帖子
巨蟹上司
原則上巨蟹上司係好多打工仔最想遇到的老細,對下屬細心體貼、又願意照顧人、唔識又會好好心機咁教你,真係好上司的典範,不過咪開心得太早,萬一發生黑鑊事件,如果係佢錯,佢會揹!不過如果係你撞板,呢位溫柔老好人會啟動自保功能,睬你都傻,自己揹返唔好預佢!

本帖最近評分記錄
Cexi!_icey   2007-7-8 09:07 AM  代幣  -10   1. 不 得 呃 貼! 例 如 : 不 打 感 想 ..
頂部
MG.V_Vll
吹水哨兵
棒棒fANzz*

會員編號 297585
精華 0
積分 19881
帖子 10254
威望 0 點
I-See幣 25782 錢
GAME幣 1491 個
MSN宣傳 0 次
性別  女
配偶 未婚
閱讀權限 110
註冊 2007-4-1
註冊天數 6305
狀態 離線
  只顯示 MG.V_Vll 的帖子

人馬上司

呵呵..
咁都唔錯喎..
都真係幾似我..
10卜=]*

頂部
載入中 ...
 發新回覆
發新主題 發新投票

載入中 ...